Skip to main content

Το Εργαστήριό μας στον αγώνα κατά του COVID-19

Το Εργαστήριό μας στον αγώνα κατά του COVID-19

Ένας αναπνευστήρας για δύο ασθενείς

Πρότζεκτ ανοικτής πρόσβασης 

 

Σε αυτή τη μοναδική κατάσταση για την παγκόσμια υγεία, κανείς δεν περισσεύει. Και εμείς στο Εργαστήριο Όρασης και Οπτικής (ΕOΟ), παρόλο που ως οφθαλμίατροι και επιστήμονες της όρασης επικεντρώνουμε την έρευνά μας στην όραση και τις σχετικές με αυτήν παθήσεις, είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να προσαρμόζουμε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας για να ανταποκριθούμε σε κάθε πραγματική ανάγκη!


 

Έτσι, διακρίναμε μια μοναδική ευκαιρία για να συμβάλουμε στον αγώνα κατά του COVID-19. Οι πόροι του EYE-PCR, ενός καινοτόμου έργου που εκτελείται υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του καθηγητή Ι. Παλληκάρη στις εγκαταστάσεις του ΕOΟ, πρόσφεραν τα ιδανικά μέσα για το σχεδιασμόκαι την υλοποίηση ενός έργου κρίσιμης σημασίας για την προετοιμασία μας κατά του COVID-19: την προσαρμογή ενός αναπνευστήρα έτσι ώστε μπορεί να υποστηρίξει δύο ασθενείς.


 

Η πρόταση του Καθηγητή οφθαλμολογίας κ. Μ. Τσιλιμπάρη για σχεδίαση και εκτύπωση των απαραίτητων εξαρτημάτων στο Εργαστήριό μας έγινε δεκτή με θέρμη από τον Διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Καθηγητή κ. Δ. Γεωργόπουλο, ο οποίος καθόρισε τα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων που θα ‘πρεπε να σχεδιαστούν και να εκτυπωθούν. Ο Καθηγητής κ. Ι. Παλλήκαρης άμεσα και με ενθουσιασμό παραχώρησε όλους τους απαραίτητους πόρους για το έργο. Το έργο υλοποιήθηκε από δύο ταλαντούχους μεταδιδακτορικούς ερευνητές του Εργαστηρίου μας, τον κ. Onurcan Sahin, PhD και τον κ. Νίκο Καρυωτάκη, PhD.

  

 

 

Παρόλο που υπάρχουν αρκετά διαθέσημα σχέδια, οι Dr. Sahin και Dr. Karyotakis σχεδίασαν εξαρχής τα εξαρτήματα λαμβάνοντας υπόψην την ευκολία παραγωγής (τρισδίαστατη εκτύπωση FDM ή SLA), την αποστείρωση, την αποδοτικότητα και την αντοχή. Τα πρωτότυπα εξαρτήματα εκτυπώθηκαν 3d, στους χώρους το ΕΟΟ με τον εξοπλσμό του EYE-PCR και δοκιμάστικαν με επιτυχία ex-vivo από την ομάδα του καθηγητή Γεωργόπουλου για συμβατότητα με τους αναπνευστήρες της ΜΕΘ.

 

 

 

 

  

Έτσι, σε αυτό το σημείο είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να προσφέρουμε τα σχέδια αυτών των εξαρτημάτων ως πόρους ανοικτής πρόσβασης που μπορούν να μεταφορτωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των εξαρτημάτων μέσω ενός 3D εκτυπωτή. Παρόλο που καταλαβαίνουμε ότι ο διαμοιρασμός ενός αναπνευστήρα σε δύο ασθενείς είναι ένα ακραίο μέτρο που υιοθετείται μόνο σε καταστάσεις εξαιρετικά έκτακτης ανάγκης, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσφέρουμε τα σχέδιά μας ως ανοικτό πόρο. 

 

Για να κατεβάσετε τα σχέδια, κάντε κλικ ΕΔΩ.

 

Στο πρότζεκτ συμμετείχαν:


jhj    jhg    hlk    hp    pij
    Καθηγ.                 Καθηγ.                  Καθηγ.                 Δρ.                   Δρ.      
ΜΚ Τσιλιμπάρης   Δ Γεωργόπουλος       I Παλλήκαρης        O. Sahin        N. Καρυωτάκης