Skip to main content

Νευροοφθαλμολογία

Νευροοφθαλμολογία

Σε όλες τις κατηγορίες νευρο-οφθαλμολογικών παθήσεων, τα αίτια μπορεί να είναι σοβαρά και να απειλούν είτε το κεντρικό νευρικό σύστημα είτε γενικότερα την υγεία. Η σωστή διάγνωση είναι λοιπόν επιτακτική. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η θεραπεία δεν είναι δυνατή, είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο ασθενής για την πιθανή εξέλιξη τής νόσου.

 

1. Ανεξήγητη πτώση όρασης:

 

Αυτό μπορεί να συμβεί σε παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρη την οδό από τον οφθαλμό μέχρι και τον εγκέφαλο. Μερικές φορές η αιτία μπορεί να μην είναι εμφανής . Η νευροοφθαλμολογία ασχολείται με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση, αν είναι δυνατόν, της βλάβης.

 

2. Παθήσεις των οπτικών νεύρων και των οπτικών οδών :

 

Τα οπτικά νεύρα και οδοί μπορεί να προσβληθούν από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, άλλοτε θεραπεύσιμες και άλλοτε όχι.


Συχνές αιτίες προσβολής των οπτικών νεύρων είναι: Αρτηριοσκλήρυνση, αβιταμινώσεις, κάπνισμα και αλκοόλ, απομυελινωτική νόσος, συμπίεση από χωροκατακτητικές βλάβες, λοιμώξεις, τραυματισμοί της κεφαλής, λήψη φαρμάκων, αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης, αγγειίτιδες και γενετικά αίτια. Τα κύρια συμπτώματα μιας οπτικής νευροπάθειας είναι το θάμβος όρασης, η ελάττωση της φωτεινότητας ή τής ζωηρότητας των χρωμάτων και η δυσκολία περιφερικής όρασης.

 

3. Παροδικές αμαυρώσεις:


Εδώ η όραση ελαττώνεται στον ένα ή τον άλλο οφθαλμό και επανέρχεται αυτόματα στο φυσιολογικό σε δευτερόλεπτα ή λεπτά ή πιό σπάνια σε ώρες. Τα αίτια ποικίλλουν από πολύ απλά πχ κόπωση ή ημικρανία μέχρι πολύ σοβαρά προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος ή του καρδιαγγειακού συστήματος

 

4. Διπλωπία και επίκτητες διαταραχές ευθυγράμμισης των οφθαλμών (επίκτητος στραβισμός):


Εδώ οι οφθαλμοί δεν είναι παράλληλοι σε ορισμένες ή όλες τις θέσεις του βλέμματος. Αποτέλεσμα είναι η διπλωπία και η αδυναμία να προσδιορίσει ο ασθενής τη θέση του σώματός του στο χώρο.


Κύρια αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση, η απομυελινωτική νόσος, ο υπερθυρεοειδισμός, η μυασθένεια, οι κακώσεις της κεφαλής, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι μολύνσεις και οι χωροκατακτητικές εξεργασίες

 

5. Νυσταγμός - Βλάβες τών συστημάτων της κινητικότητας και σταθεροποίησης των οφθαλμών:


Νυσταγμός είναι η κατάσταση όπου οι οφθαλμοί κινούνται ρυθμικά, ανεξάρτητα από τη θέλησή μας. Τα κύρια συμπτώματα είναι το θάμβος όρασης και η αίσθηση ότι τα αντικείμενα πάλλονται (ταλαντοψία). Συχνά ο νυσταγμός είναι συγγενής κατάσταση χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία οπότε τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά . Μπορεί όμως να οφείλεται είτε σε χαμηλή όραση και των δύο ματιών από τη γέννηση ή τα πρώτα χρόνια της ζωής οπότε δεν υπάρχει συνήθως ταλαντοψία είτε σε βλάβες του λαβύρινθου ή του Κεντρικού Νευρικού συστήματος οπότε υπάρχει ταλαντοψία.


Επίσης σε βλάβες των συστημάτων κινητικότητας η όραση μπορεί να είναι φυσιολογική αλλά να υπάρχει δυσκολία στην εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, όπως πχ του διαβάσματος ή ακαθόριστα ενοχλήματα στις μεταβολές τής κατεύθυνσης του βλέμματος

 

6. Διαταραχές τής διαμέτρου και κινητικότητας των κορών και του συστήματος εστίασης των οφθαλμών:


Η μία ή και οι δύο κόρες μπορεί να είναι παθολογικά μεγάλες ή μικρές και να μην αντιδρούν στο φως. Επίσης, δυνατόν να εμφανιστεί πρεσβυωπία (δυσκολία κοντινής όρασης) σε νέα άτομα . Τα αίτια είναι ποικίλα και εδώ και ποικίλλουν από απλά μέχρι πολύ σοβαρές βλάβες του Κεντρικού Νευρικού συστήματος

 

7. Προβλήματα βλεφάρων:


Πτώση βλεφάρου: Συχνά αίτια πτώσης είναι η χαλαρότητα των ιστών λόγω μεγάλης ηλικίας ή τραυματισμού, η μυασθένεια, βλάβη στην πορεία του κοινού κιητικού νεύρου (ΙΙΙ εγκεφαλική συζυγία) και διάφορες επιβλαβείς καταστάσεις που εντοπιζονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.


Ανάσπαση βλεφάρου: Το βλέφαρο ανασηκώνεται περισσότερο από το φυσιολογικό και ο οφθαλμός φαίνεται μεγάλος . Συνηθισμένη αιτία είναι ο υπερθυρεοειδισμός (νόσος Graves) αλλά σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε αρκετά άλλα αίτια, μερικές φορές σοβαρά


Βλεφαρόσπασμος: Το ένα ή και τα δύο βλέφαρα συσπώνται ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, μόνα ή μαζί με άλλους μυς του προσώπου. Συχνές αιτίες η νόσος του Parkinson, διάφορα φάρμακα και πιο σπάνια συμπίεση του προσωπικού νεύρου από όγκους ή αρτηριοσκληρωτικά αγγεία. Αποτελεσματική θεραπεία αποτελεί η υποδόρια ένεση βοτουλινικής τοξίνης (Botox).