Skip to main content

Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας & Hλεκτροδιαγνωστικής της Όρασης

Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας & Hλεκτροδιαγνωστικής της Όρασης

 

Το τμήμα ηλεκτροφυσιολογίας του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης παρέχει διαγνωστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, η οποία διασφαλίζεται από τη χρήση προηγμένου εξοπλισμού, όπως θόλο Ganzfelt (Colordome, Diagnosys LLC), οθόνη υψηλής ανάλυσης, διαφορικό ενισχυτή σήματος, (CED 1902 amplifier) μονάδα χρονισμού (CED Micro 1401), φωτόμετρο και φασματοραδιόμετρο.

 

Οι ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις εκπονούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Εταιρείας Κλινικής Ηλεκτροδιαγνωστικής της Όρασης (ISCEV) απο ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Σε όλες τις εξετάσεις χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια καταγραφής τελευταίας τεχνολογίας μίας χρήσης (ηλεκτρόδιο από DTL αγώγιμες ίνες ή ηλεκτρόδιο δέρματος / επαφής), χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση τοπικής αναισθησίας.

 

Οι ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις μας παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τη λειτουργία της οπτικής οδού από τον οφθαλμό μέχρι τον εγκέφαλο, διαμέσου του οπτικού νεύρου, και για αυτό ανάλογα με το στάδιο επεξεργασίας του οπτικού σήματος που ελέγχουν κατηγοριοποιούνται στις ακόλουθες:

 

1. Το προκλητό από διάχυτο φως ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα (flash ΗΑΓ): αποτελεί τη βασική εξέταση για την διάγνωση παθήσεων του αμφιβληστροειδή, όπως η μελαχρωστική αμφ/δοπάθεια, οι δυστροφίες και οι εκφυλίσεις της ωχράς κηλίδας (π.χ δυστροφίες των κωνίων, νόσος Staargardt, νόσος Leber κλπ). Το πρωτόκολλο εξέτασης του ΗΑΓ διεκπεραιώνεται με τέτοιον τρόπο ώστε η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας να επιτρέπει τον έλεγχο της ακεραιότητας ξεχωριστά των δύο φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδή (κωνία και ραβδία) ενώ επίσης είναι εφικτή και ο διαχωρισμός διαφορετικών τύπων κωνίων (π.χ. S-cones).

 

2. Το προκλητό από ερέθισμα ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα (pattern ΗΑΓ): To pΗΑΓ αντανακλά δραστηριότητα στη στιβάδα των γαγγλιακών κυττάρων και αποτελεί την εξέταση εκλογής στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος της κεντρικής όρασης, δηλαδή η λειτουργικότητα της ωχράς). Τα οπτικά ερεθίσματα που συνήθως χρησιμοποιούνται αποτελούνται από “σκακιέρες” (ασπρόμαυρα τετράγωνα) εναλασσόμενης μορφής. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται ξεχωριστά για τον κάθε οφθαλμό.

 

3. Το ηλεκτρο-οφθαλμογράφημα (ΗΟΓ): To ΗΟΓ χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ακεραιότητας του μελάγχρουν επιθηλίου. Αποτελεί την εξέταση εκλογής για ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Best.

 

4. Τα Οπτικά Προκλητά Δυναμικά (VEP) ή Προκλητά Δυναμικά Ινιακού Λοβού (ΠΔΙΛ) καταγράφουν ομαδικές αποκρίσεις γαγγλιακών κυττάρων της προ-φλοιώδους οπτικής οδού κι εγκεφαλικών νευρώνων του ινιακού λοβού. Επομένως χρησιμοποιούνται στη διάγνωση των παθήσεων του οπτικού νεύρου. Για την εξέταση των ΠΔΙΛ χρησιμοποιούνται ερεθίσματα “σκακιέρες”, όπως και στην εξέταση pΗΑΓ. Για την εξέταση χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια επαφής που τοποθετούνται στο δέρμα της κεφαλής.

     

    Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Τμήματος στο 2810-371800.


    Για περισσότερες πληροφορίες για τον ασθενή δείτε την ενότητα Ηλεκτροδιαγνωστικός έλεγχος της όρασης

     

    Το τμήμα ηλεκτροφυσιολογίας του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης παρέχει διαγνωστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, η οποία διασφαλίζεται από τη χρήση προηγμένου εξοπλισμού, όπως θόλο Ganzfelt (Colordome, DiagnosysLLC), οθόνη υψηλής ανάλυσης, διαφορικό ενισχυτή σήματος, (CED 1902 amplifier) μονάδα χρονισμού (CEDMicro 1401), φωτόμετρο και φασματοραδιόμετρο.

     

    Οι ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις εκπονούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Εταιρείας Κλινικής Ηλεκτροδιαγνωστικής της Όρασης (ISCEV) απο ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Σε όλες τις εξετάσεις πραγματοποιούνται ηλεκτρόδια καταγραφής τελευταίας τεχνολογίας (ηλεκτρόδιο από DTL αγώγιμες ίνες ή ηλεκτρόδιο δέρματος / επαφής), χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση τοπικής αναισθησίας.

     

    Οι ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις μας παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τη λειτουργία της οπτικής οδού από τον οφθαλμό μέχρι τον εγκέφαλο, διαμέσου του οπτικού νεύρου, και για αυτό ανάλογα με το στάδιο επεξεργασίας του οπτικού σήματος που ελέγχουν κατηγοριοποιούνται στις ακόλουθες:

     

    1) Το προκλητό από διάχυτο φως ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα (flash ΗΑΓ): αποτελεί τη βασική εξέταση για την διάγνωση παθήσεων του αμφιβληστροειδή, όπως η μελαχρωστική αμφ/δοπάθεια, οι δυστροφίες και οι εκφυλίσεις της ωχράς κηλίδας (π.χ δυστροφίες των κωνίων, νόσος Staargardt, νόσος Leber κλπ). Το πρωτόκολλο εξέτασης του ΗΑΓ διεκπεραιώνεται με τέτοιον τρόπο ώστε η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας να επιτρέπει τον έλεγχο της ακεραιότητας ξεχωριστά των δύο φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδή (κωνία και ραβδία) ενώ επίσης είναι εφικτή και ο διαχωρισμός διαφορετικών τύπων κωνίων (π.χ. S-cones).

     

    2) Το προκλητό από ερέθισμα ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα (pattern ΗΑΓ): TopΗΑΓ αντανακλά δραστηριότητα στη στιβάδα των γαγγλιακών κυττάρων και αποτελεί την εξέταση εκλογής στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος της κεντρικής όρασης, δηλαδή η λειτουργικότητα της ωχράς). Τα οπτικά ερεθίσματα που συνήθως χρησιμοποιούνται αποτελούνται από “σκακιέρες” (ασπρόμαυρα τετράγωνα) εναλασσόμενης μορφής. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται ξεχωριστά για τον κάθε οφθαλμό.

     

    3) Το ηλεκτρο-οφθαλμογράφημα (ΗΟΓ): To ΗΟΓ χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ακεραιότητας του μελάγχρουν επιθηλίου. Αποτελεί την εξέταση εκλογής για ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Best.

     

    4) Τα Οπτικά Προκλητά Δυναμικά (VEP) ή Προκλητά Δυναμικά Ινιακού Λοβού (ΠΔΙΛ) καταγράφουν ομαδικές αποκρίσεις γαγγλιακών κυττάρων της προ-φλοιώδους οπτικής οδού κι εγκεφαλικών νευρώνων του ινιακού λοβού. Επομένως χρησιμοποιούνται στη διάγνωση των παθήσεων του οπτικού νεύρου. Για την εξέταση των ΠΔΙΛ χρησιμοποιούνται ερεθίσματα “σκακιέρες”, όπως και στην εξέταση pΗΑΓ. Για την εξέταση χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια επαφής που τοποθετούνται στο δέρμα της κεφαλής.

     

    Για να κλείσετε ραντεβού και για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Τμήματος στο 2810-371800.