Τελευταία Νέα
Keratofractive Surgeries
.
Αρχεία
Corneal Inlays: Resurgence of Intra-Corneal Lenses in Presbyopia Reserval
.
Αρχεία
Δημοσίευμα εφ. Ελευθεροτυπίας ' Την πρόληψη και ...τα μάτια σας '
Συνέντευξη καθ. Ι. Παλλήκαρη για την emmetropia στο συνέδριο ESCRS στο Λονδίνο, 13-17 Σεπτεμβρίου 2014
Κερατόκωνος - Θεραπευτικά πρωτόκολλα, δημοσίευμα ιστοσελίδας Ανατολή
'Emmetropia, the perfect implection' Prof. I. Pallikaris
Ο καθ. Ι. Παλλήκαρης και η ομάδα του στο XXXII Congress of the ESCRS (London 13-17 September 2014)
Το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, προσφέρει ειδικές τιμές για τη διενέργεια διαθλαστικών επεμβάσεων, στους φοιτητές και εργαζομένους του Πανεπιστημίου Κρήτης
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλέφωνο 2810 371800.
Ο καθ. Ι. Παλλήκαρης στο ετήσιο συνέδριο Ενδοφακών
Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και βελτίωση της κοντινής όρασης μετά την εγχείρηση του καταρράκτη
Το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης – ΒΕΜΜΟ του Πανεπιστημίου Κρήτης, βρίσκεται εδώ και χρόνια στην επιστημονική πρωτοπορία της Διαθλαστικής χειρουργικής και της Οφθαλμολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αυξημένες απαιτήσεις των ασθενών και η επιθυμία ανεξαρτητοποίησης από διορθωτικά γυαλιά, έστρεψαν την επιστήμη της οφθαλμολογίας στην ανεύρεση μιας καλύτερης λύσης στην διόρθωση της πρεσβυωπίας και την βελτίωση της κοντινής όρασης μετά την εγχείρηση του καταρράκτη.
Ο Καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης και η ερευνητική του ομάδα στο Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης-ΒΕΜΜΟ, υλοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα σε όλη την Ελλάδα, μια νέα επεμβατική μέθοδο με την χρήση ειδικού laser, με την ένθεση ειδικού φακού για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.
Μετά από επτά χρόνια εμπειρίας, φαίνεται ότι η θεραπεία της πρεσβυωπίας με την χρήση απλών ενδοκερατοειδικών φακών inlay, έγινε πλέον μια σταθερά στην διόρθωση της πρεσβυωπίας.
Η εμπειρία μας με την χρήση Femtosecond laser, σε μια νέα σειρά ασθενών με την χρήση ενδοφακών, αποδεικνύει ότι το ένθεμα λειτουργεί εξαιρετικά και προσφέρει πλήρη αποκατάσταση της μακρινής και της κοντινής όρασης χωρίς γυαλιά.
Το ένθεμα Presbia Microlens™ είναι ένας διάφανος, υδρόφιλος δίσκος με διάμετρο 3 χιλιοστά και περίπου 15 μικροχιλιοστά πάχος. Το ένθεμα διαθέτει διπλοεστιακό οπτικό σύστημα το οποίο λειτουργεί ως τροποποιημένη μονοόραση. Ο βαθμός του φακού επιλέγεται, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς. (όπως ακριβώς γίνεται με τα κοντινά γυαλιά οράσεως)
Το τούνελ στο οποίο τοποθετείται το ένθεμα, δημιουργείται μέσα στον κερατοειδή με την χρήση Femtosecond laser.
Η επέμβαση είναι ασφαλής, ανώδυνη, αποτελεσματική και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Σε περίπτωση που τροποποιηθούν οι ανάγκες του ασθενούς ή ο βαθμός της πρεσβυωπίας, υπάρχει η δυνατότητα εύκολης ανταλλαγής του φακού.
Το ένθεμα αυτό, συνιστάται για άτομα τα οποία πρόκειται να χειρουργηθούν για τον καταρράκτη, αλλά επιθυμούν να μην χρησιμοποιούν πλέον γυαλιά κοντινής όρασης, όπως επίσης και για άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2810-371800
Το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, προσφέρει ειδικές τιμές για τη διενέργεια διαθλαστικών επεμβάσεων, τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2014
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλέφωνο 2810 371800.
Σαντορίνη 12-15 Ιουνίου 2014: Το IVO διοργανώνει το 12ο Aegean cornea Meeting
Βράβευση του καθ. Ι. Παλλήκαρη από την Pune and Maharashtra state Ophthalmic Society στην Ινδία
Ομιλία καθ. Ι. Παλλήκαρη στο συνέδριο της ESCRS στο Amsterdam στις 5-9 Οκτωβρίου 2013
Με ιστιοπλοϊκό αγώνα θα γιορτάσει η Κρήτη τα 100 χρόνια από την ένωσή της με την Ελλάδα
Σαντορίνη 5-7 Ιουλίου 2013 : Το IVO διοργανώνει το 13o Aegean Retina Meeting
Ο καθ. Ι. Παλλήκαρης έγινε εξέχον μέλος στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Οφθαλμολογίας
Στην Ευρωπαική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έγινε εξέχον μέλος ο καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης.
Στην Ακαδημία μετέχουν οι 50 σημαντικότεροι επιστήμονες-οφθαλμίατροι του κόσμου.
Σαντορίνη 7-8 Ιουλίου 2013 : Το IVO συνδιοργανώνει και φιλοξενεί το θερινό σχολείο Φυσιολογικής Οπτικής στο πλαίσιο του προγράμματος OpAL
.
Βράβευση Καθ. κ. Ι. Παλλήκαρη με το Ευρωπαϊκό βραβείο «Ιωάννης Χαραμής»
Άλλη μια διάκριση που τιμά την Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό επιστημονικό βραβείο «Ιωάννης Χαραμής» (που έχει θεσπιστεί προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Οφθαλμολόγου) απενεμήθει το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013, σε μια λαμπρή τελετή που έγινε στη Κοπεγχάγη, στον καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Οφθαλμολογικού Συνεδρίου στη Κοπεγχάχη, στο οποίο ανακοινώνονται και οι τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις στην Οφθαλμολογία.
Αρχεία
The ASCRS 2013 Electronic Poster 'Minimally Invasive Elastometry in Living Human Eye' of Prof. Ioannis Pallikaris, was selected as the honorable mention poster in the Cornea Category of the ASCRS 2013 Symposium.
The ASCRS 2013 Electronic Poster "Minimally Invasive Elastometry in Living Human Eye" of Prof. Ioannis Pallikaris, was selected as the honorable mention poster in the Cornea Category of the ASCRS 2013 Symposium.
Ο M. Herzfeld μιλάει για τον καθ. Ι. Παλλήκαρη στην εκπομπή Αντιθέσεις
27o Συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών
Το έργο του Πανεπιστημιου των Ορέων επιβραβεύεται
Την 4η θέση στον τομέα Κοινωνία της πανελλήνιας δημοσκόπησης του in.gr για το πρόσωπο της χρονιάς 2012 κατέκτησε ο καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης (1701 ψήφοι).
Ακολουθήστε το σχετικό σύνδεσμο για περισσότερες λεπτομέρειες:
http://personoftheyear.in.gr/2012/results.asp
Συμμετοχή του IVO, με επικεφαλής τον αν. καθ. Μ. Τσιλιμπάρη, στην παγκόσμια διεπιστημονική εργασία 'Global Burden of Diseases 2010'.
Η εργασία αυτή αφορά στη μεγαλύτερη προσπάθεια όλων των εποχών, για την οικουμενική καταγραφή της κατανομής και των αιτίων νόσων, κακώσεων και παραγόντων κινδύνου. Το IVO και η Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, είχαν την τιμή να συνεισφέρουν σ' αυτό το σημαντικό έργο, με τη συμμετοχή τους στην Ομάδα Ειδικών για την Απώλεια Όρασης (Vision Loss Experr Group) και συγκεκριμένα στην ποσοτικοποίηση των ετών ζωής με αναπηρία (YLDs) και των ετών ζωής χωρίς αναπηρία (DALYs) από οφθαλμικές παθήσεις.
Σχετικές Συνδέσεις:
https://dl.dropbox.com/u/4408377/Lancet_GBD/DALYs.pdf
https://dl.dropbox.com/u/4408377/Lancet_GBD/YLDs.pdf
https://dl.dropbox.com/u/4408377/Lancet_GBD/TheStoryOfGBD2010.pdf
Έγκριση χρηματοδότησης πρότασης του IVO στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία 2011»
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελούν τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως. Η τύφλωση λόγω της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αποτελεί το 50% και 15-17% όλων των περιπτώσεων, αντίστοιχα, στις αναπτυγμένες περιοχές της Αμερικής, της Ευρώπης και του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Η τύφλωση λόγω των παθολογιών αυτών μπορεί να αποφευχθεί με πρώιμη ανίχνευση. Η απεικόνιση του βυθού αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο για τη διαγνωστική παρατήρηση του αμφιβληστροειδή ενώ παρέχει αρκετές πληροφορίες για την πρόληψη των τριών αμφιβληστροειδικών παθήσεων. Η έλλειψη μίας τόσο σημαντικής προληπτικής υπηρεσίας υγείας του οφθαλμού σε χαμηλής-εξυπηρέτησης κοινωνίες και το κόστος των μηχανημάτων συνεισφέρουν σημαντικά στον επιπολασμό αυτών των παθολογιών. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων και υπαίθριων περιοχών συνήθως έχουν δύσκολη πρόσβαση σε αξιόλογες εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, κυρίως επειδή οι εξειδικευμένοι γιατροί που τις παρέχουν είναι συγκεντρωμένοι σε περιοχές υψηλού πληθυσμού. Η μετάδοση των εικόνων από ημιαυτόματες κάμερες βυθού σε εξειδικευμένα κέντρα για την αξιολόγησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό σε τακτικά χρονικά διαστήματα έχει προταθεί πολλές φορές ως μία σημαντικά υποσχόμενη προσέγγιση για μία χαμηλού κόστους προληπτική υπηρεσία του οφθαλμού. Οι περισσότερες από τις μέχρι πρότινος προσπάθειες συμπεριλάμβαναν πολυπλοκότητες σε σχέση με τις κάμερες βυθού που χρησιμοποιούνταν ή/και με το ολικό κόστος της υπηρεσίας σε σύγκριση με τις συνήθεις υπηρεσίες του συστήματος υγείας. Οι περισσότερες αναφορές περιορίζονται σε ένα μικρό αριθμό κρατών, τα οποία συνήθως αντιπροσωπεύουν αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Για τον λόγο αυτό θα υλοποιηθεί έρευνα και ανάπτυξη μίας χαμηλού κόστους απλοποιημένης υπηρεσίας τηλε-υγείας για την προληπτική εξέταση του βυθού των οφθαλμών βασισμένη σε μία νέα, χαμηλού κόστους, αυτόματη κάμερα βυθού με δυνατότητες διαδικτύωσης.
Επικείμενη βράβευση Καθ. κ. Ι. Παλλήκαρη στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οφθαλμολογικής Εταιρείας (SOE), τον Ιούνιο 2013 στην Κοπεγχάγη, με το βραβείο 'Charamis Medal'
O Καθηγητής κ. Ι. Παλλήκαρης, θα βραβευθεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οφθαλμολογικής Εταιρείας (SOE), που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2013 στην Κοπεγχάγη, με το βραβείο "Charamis Medal", το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια, για να επιβραβεύσει πρωτοπόρους στον τομέα της Οφθαλμολογικής Χειρουργικής.
Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στην Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου
Τιμητική διάλεξη (Dr. Jose Ignacio Barraquer lecture) του Καθ. Ι. Παλλήκαρη στις 30 Μαΐου-2 Ιουνίου 2012, στο Sao Paulo της Βραζιλίας για τις νέες μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας
O Καθηγητής κ. Ιωάννης Παλλήκαρης προσεκλήθη να συμμετέχει στο συνέδριο XII International Conference on Cataract and Refractive Surgery, το οποίο πραγματοποιήθηκε 30 Μαΐου-2 Ιουνίου 2012, στο Sao Paulo, Βραζιλία, δίνοντας τη τιμητική διάλεξη Dr.Jose Ignacio Barraquer lecture με τίτλο «Inlays with the use of femtosecond». Το θέμα της διάλεξης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό λόγω ότι, τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της επιστημονικής οφθαλμολογικής κοινότητας έχει εστιαστεί στη χειρουργική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.
Tιμητική ομιλία του Καθ. Ιωάννη Παλλήκαρη στο Innovator Lecture στο Chicago USA, 20-24 Απριλίου 2012
Ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Παλλήκαρης προσεκλήθη για άλλη μία φορά στην συνεδρία των εφευρετών από την Αμερικάνικη Ακαδημία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ASCRS) στις 20-24 Απριλίου 2012 στο Chicago, όπου μίλησε ως εφευρέτης ενός νέου συστήματος ενδοφακού που τοποθετείται μετά την επέμβαση του καταρράκτη.
Με τη χρήση επιτυγχάνεται σε πρώτο στάδιο η καλύτερη επικέντρωση και σταθερότητα των υπαρχόντων ενδοφακών, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την νέα γενιά πολυεστιακών ενδοφακών και αποτρέπει τη θόλωση του οπισθίου περιφακίου (ο λεγόμενος "δευτερογενής καταρράκτης").
Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της νέας εφεύρεσης είναι ότι, με την χρήση των νέων femtosecond lasers για την αφαίρεση του καταρράκτη, αυτή η τεχνολογία οδηγεί σε μια γενιά ενδοφακών που μηχανικά θα λειτουργούν όπως ο φυσιολογικός φακός και θα μιμούνται ακριβώς την διαδικασία προσαρμογής, δηλαδή την ικανότητα του χειρουργημένου ματιού να εστιάζει σε όλες τις αποστάσεις, μακριά και κοντά.
Φωτογραφικό Υλικό
Βίντεο
Femtosecond LASER - Assisted Penetrating Keratoplasty with Alcon WaveLight FS200
Μεταμόσχευση κερατοειδούς με την χρήση Femtosecond Laser για πρώτη φορά στην Ελλάδα - δυνατότητα αφαίρεσης καταρράκτη με την χρήση του ιδίου laser
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Ι. Παλλήκαρη και την ομάδα του στο Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, μεταμόσχευση κερατοειδούς με τη χρήση Femtosecond Laser.
H τεχνολογία του Femtosecond Laser, επιτρέπει τη δημιουργία τομών στον κερατοειδή, που εξατομικεύεται, με όφελος για τον κάθε ασθενή, την γρήγορη και ασφαλέστερη αποκατάσταση της όρασης, τη χρήση λιγότερων ραμμάτων και την με μέγιστη ακρίβεια προσαρμογή του μοσχεύματος στον δέκτη.
Οι τομές που σχεδιάστηκαν στα εργαστήρια του IVO, αποτελούν, παγκόσμια πρώτη, δεδομένου ότι εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη δυνατή σταθεροποίηση και στεγανοποίηση του μοσχεύματος.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει εγκατασταθεί στο IVO το τελευταίο εξάμηνο και είναι από τα λίγα μηχανήματα που έχουν δοθεί προς χρήση παγκοσμίως και κυρίως σε εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα ώστε να βελτιστοποιηθεί στο μέγιστο ο τελικός σχεδιασμός τους.
Συγκεκριμένα χειρουργήθηκαν 2 ασθενείς, ο πρώτος 30 ετών με κερατόκωνο και ο δεύτερος 84 ετών με δυστροφία κερατοειδούς. Οι ασθενείς από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά το χειρουργείο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της όρασής τους.
Παράλληλα, με αφορμή ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα στην Ελλάδα σχετικά με την δυνατότητα αφαίρεσης του καταρράκτη με Femtosecond Laser στις Η.Π.Α, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η τεχνολογία αυτή ξεκίνησε το 2008 από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Ουγγαρία και τον Καθηγητή Zoltan Nagy.
Το θέμα αναδείχθηκε στις Η.Π.Α λόγω της δημοσιότητας που πήρε η έγκριση της επέμβασης από την FDA ενώ η έγκριση αυτή είχε δοθεί στην Ευρώπη 1 χρόνο νωρίτερα με την χορήγηση CE mark.
Σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως 4 εταιρίες με παρόμοια μηχανήματα προς διάθεση στην αγορά, τα οποία και θα εγκατασταθούν σταδιακά εντός του 2012 σε διάφορες πρωτοπόρες κλινικές ανά τον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης ως διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο στην αξιοποίηση της τεχνολογίας laser, έχει εμπλακεί στην εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής και θα έχει στην διάθεσή του το δεύτερο εξάμηνο του 2012, την πλέον εξελιγμένη σε αυτή την φάση τεχνολογία laser-αφαίρεσης του καταρράκτη, όπου η απεικονιστική καταγραφή των δεδομένων του οφθαλμού θα βασίζεται σε μια τρισδιάστατη ανακατασκευή των ανατομικών δομών του και η επιλογή της θεραπείας θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη μέσω αυτόνομων συστημάτων αναγνώρισης του βαθμού θόλωσης του φακού στον εκάστοτε καταρράκτη.
Θα πρέπει εδώ να ληφθεί υπόψη, ότι η τεχνολογία αυτή δεν αφαιρεί τον καταρράκτη, αλλά τον διαχωρίζει σε απειροελάχιστα τμήματα, ώστε να γίνεται δυνατή η απορρόφησή του από μια μικρή βελόνη χωρίς να πειραχτεί ο οφθαλμός.
Αρχεία
Τα Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Ασθενών και στον ιστοχώρο του IVO
Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο.
Νέα επεμβατική μέθοδος ανύψωσης φρυδιού από το ΠΑΓΝΗ και το IVO
Από την Οφθαλμολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ και το IVO αναπτύχθηκε πρόσφατα, μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος ανύψωσης φρυδιού, με χρήση ενός και μόνο υποδορίου ράμματος και χωρίς μεγάλες δερματικές τομές. Η μέθοδος αυτή μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από πτώση φρυδιού, όπως η πάρεση προσωπικού νεύρου, ηλικιακή χαλάρωση ιστών ή τραυματικές κακώσεις προσώπου.
Η νέα μεθοδολογία παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής (ESOPRS, September 2011, Cernobbio, Italy), ενώ δημοσιεύτηκε επίσης στο έγκυρο διεθνές οφθαλμολογικό περιοδικό Ophthalmic Plastic & Reconstructive Surgery (Detorakis ET et al. Single-Suture Brow Lift in VII Palsy. Ophthal Plast Reconstr Surg. 2011;27:460-1).
Αρχεία
Νέο, τελευταίας τεχνολογίας, σύστημα Οπτικής Τομογραφίας στο IVO
Το Visante OCT (οπτική τομογραφία συνοχής, Carl Zeiss Meditec AG,Germany) είναι ένα σύστημα τομογραφικής απεικόνισης του προσθίου ημιμορίου που χρησιμοποιείται για τον κερατοειδή, τη γωνία και την ίριδα. Η εξέταση γίνεται χωρίς χρήση αναισθησίας και η συσκευή δεν έρχεται σε επαφή με τον οφθαλμό κατά την διάρκεια της εξέτασης. Η απεικόνιση με το Visante OCT είναι υψηλής διακριτικής ικανότητας, σε επίπεδο μικρομέτρων.
Παρέχει τη δυνατότητα μέτρησης της διαμέτρου και του μήκους του προσθίου θαλάμου (ACD) καθώς και της εσωτερικής γωνίας. Το Visante OCT παρέχει έναν πλήρη και λεπτομερή παχυμετρικό χάρτη του κερατοειδούς και συγχρόνως την δυνατότητα μέτρησης του κρημνού (flap) καθώς και του υπολειπόμενου στρώματος σε οποιοδήποτε σημείο του κερατοειδούς μετά από επέμβαση LASIK.
Χρησιμοποιείται για την απεικόνιση ενδοφακών καθώς και εμφυτευμάτων που βρίσκονται στο πρόσθιο ημιμόριο.
Είναι ένα από τα βασικότερα και σημαντικότερα διαγνωστικά εργαλεία για την διαθλαστική χειρουργική, το γλαύκωμα καθώς και άλλες παθήσεις.
Το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο OpAL
Το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο OpAL για την εξερεύνηση των οπτικών και λειτουργικών ορίων της όρασης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον ιστοχώρο: http://www.itn-opal.eu/.
Για θέσεις εργασίας κατεβάστε το αρχείο σε μορφή pdf
01 June 2011, Novel optical approaches drive cornea-based presbyopia correction
Corneal inlays and refined laser techniques maximize near vision, minimize the loss of distance vision and largely preserve cosmetic appearance.
Innovative optical concepts, corneal implants and evolving laser techniques are providing surgeons with many choices for presbyopia correction at the corneal plane, clinicians say.
Three distinct optical approaches potentially optimize near vision and minimize loss of distance vision in presbyopia treatment. The three approaches are near power in the pupil center, distance power in the pupil center and the pinhole effect.
H υποτροφία 'Μ. Μανασάκη' απονεμήθηκε σε 2 υποψήφιους διδάκτορες του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης
H υποτροφία "Μ. Μανασάκη" απονεμήθηκε σε 2 υποψήφιους διδάκτορες του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης, τους Γ. Κονταδάκη και Ν. Καρυωτάκη.
Βραβείο καλύτερης παρουσίασης στον Καθ. Ι. Παλλήκαρη στο παγκόσμιο συνέδριο 'ASCRS Symposium on Cataract, IOL and Refractive Surgery', San Diego, Μάρτιος 2011
31 Μαρτίου 2011, Εγκαταστάθηκε το νέο τελευταίας γενιάς Femtosecond Laser 200 Hz της Alcon Wavelight
Femtosecond Laser 200 Hz της Alcon Wavelight
IntraLase iFS 5ης γενιάς για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Νέας γενιάς Laser στο Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής του Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ), της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το νέο Advanced Femtosecond Laser iFS. Το σύστημα αυτό είναι το πρώτο που εγκαθίσταται στην Ελλάδα.
Την Πέμπτη 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες επεμβάσεις από τον Καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη, οι οποίες και θα μεταδοθούν με ζωντανή σύνδεση από το ξενοδοχείο Creta Maris στην Χερσόνησο, όπου και θα πραγματοποιείται το 42ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο.
Από το 2001, οπότε η τεχνολογία των Femtosecond Laser εισήχθη στην οφθαλμολογία με το IntraLase 1ης γενιάς, η παγκόσμια κλινική εμπειρία κατέστησε την πλατφόρμα IntraLase πρότυπο ασφάλειας και ακρίβειας σε εφαρμογές διαθλαστικής χειρουργικής και μικροχειρουργικής του κερατοειδούς. Η πλατφόρμα αυτή στηρίζεται στην τεχνολογία laser με παλμούς υπέρυθρης ακτινοβολίας (1053 nm) υπερβραχείας διάρκειας (της τάξεως των 10-15sec), που μπορούν να δημιουργήσουν τομές οποιασδήποτε σχεδόν γεωμετρίας σε οποιοδήποτε βάθος του κερατοειδούς με ακρίβεια της τάξεως του μικρομέτρου (10-6 μέτρα). Πλέον οι εφαρμογές τομών στον κερατοειδή μπορούν να γίνουν χωρίς την χρήση λεπίδας-μαχαιριδίου εκμηδενίζοντας τις πιθανές ατέλειες την μηχανικής κοπής και του χειροκίνητου χειρισμού των εργαλείων, καθώς και τους περιορισμούς στην γεωμετρία των τομών.
- Professor Ioannis Pallikaris at the Winter Conference IIRSI January 14th & 15th 2023, Taj Swarna, Amritsar
- Ευχές Αγάπης - Christmas wishes
- Διενέργεια ετήσιων Fellowships στην Διαθλαστική χειρουργική & στον κερατοειδή
- 2015 - Η χρονιά του φωτός
- Ευχές για καλή χρονιά
- Hypermetropia or Hyperopia?
- Presbyopia: Origins, Effects, and Treatment